Kuchnia otwarta na salon jest popularnym rozwiązaniem, szczególnie w małych mieszkaniach. Jej odpowiednia aranżacja pozwoli ukryć niechciane mankamenty pomieszczenia, stosując kilka ciekawych trików.
Powszechnie uważa się, że najlepsze rozmowy odbywają się zawsze w kuchni. Tyczy się to zwłaszcza wszelkiego rodzaju imprez czy spotkań. Dodatkowo pozwala to na zachowanie kontaktu z naszym gościem czy domownikami podczas przygotowywania posiłków. Nie ma nic lepszego niż dobre towarzystwo i jeszcze lepsze jedzenie.
Otwarta kuchnia ma nie tylko walory towarzyskie, ale również przestrzenne. Zastosowanie takiego rozwiązania pozwala na optyczne powiększenie przestrzeni. Zostanie to dodatkowo podkreślone, jeśli w aranżacji zostaną wybrane jasne lub pastelowe kolory.
Kuchnia otwarta to również komfort, kiedy chcemy przenieść naszą potrawę od razu do salonu, w którym czekają wygłodniali domownicy czy przyjaciele. Pozwala to poczuć się prawdziwym Panem lub Panią Domu nawet w małym mieszkaniu.
Głównym mankamentem takiego rozwiązania może być wentylacja. Dlatego należy przede wszystkim zainwestować w wydajny okap z wyciągiem, aby uniknąć nieprzyjemnych zapachów w całym domu. Obowiązkowe jest też cykliczne wietrzenie.
W każdej przestrzeni domowej znajdziemy coś, co będziemy chcieli zamaskować. W wypadku otwartej kuchni trikiem pozwalającym na ergonomiczne jej zaaranżowanie jest zdecydowanie się na AGD w zabudowie. To pozwoli, aby lodówka, zmywarka czy inny sprzęt nie rzucał się tak w oczy. Uwypukli też design stylowych lub bardziej klasycznych frontów szafek, zależnie od gustu.
Jeśli po długim gotowaniu i skończonym obiedzie nasz zlew pęka w szwach od naczyń, przysłonięcie go szafką lub blatem odwróci uwagę od tego, co niechciane. Szczególnie, jeśli kuchnia z boku oddzielona jest ścianą działową. To najlepszy sposób, by ukryć wiele niechcianych mankamentów.
Szacuje się, że podstawowa ściana działowa powinna mieć około 110 do 120 cm długości, a jej wysokość powinna wynikać z wysokości blatu. W standardzie ma on nie więcej niż 80 do 90 cm. Co więcej, należy wiedzieć, że ściana działowa powinna wystawać około 30 cm ponad blat, to pozwoli ukryć wiele elementów i narzędzi umieszczonych w kuchni, jak choćby stojak na wino, jeśli nie chcemy wyjść na nadmiernych miłośników tego trunku.
Ściana działowa ma jeszcze dodatkowe zastosowanie, a mianowicie walor estetyczny i funkcjonalny. Nie tylko możemy zaaranżować ją wedle uznania, np. poprzez wyłożenie płytkami ściennymi, ale również zamontować potrzebne nam gniazdka. Eksperci doradzają też, by przy takim rozdzieleniu przestrzeni między kuchnią otwartą a salonem ustawić przy ścianie od strony dziennej stół jadalny. To również pozwoli na ciekawe zaaranżowanie przestrzeni, odwracając wzrok od sprzętów.
Wyspa kuchenna to świetne i bardzo pomysłowe rozwiązanie pozwalające na zachowanie estetyki wnętrza, komfortu użytkowania i sprytne zamaskowanie tego, czego nie chcemy uwydatniać. Przede wszystkim jest bardzo funkcjonalne. Perfekcyjnie ukryje wiele kuchennych narzędzi, a dodatkowo można ją wykorzystać jako kolejny blat, stół lub strefę do prawdziwych kulinarnych popisów. Na wyspie można umieścić płytę indukcyjną lub postawić dekoracyjne przedmioty, jak kwiaty, figurki, książki kucharskie, słoiki z przyprawami czy inne gadżety. Możliwości jest wiele, wszystko zależy od własnego pomysłu.
>> Zobacz też: 5 pomysłów na aranżację małej i wąskiej łazienki
Bałagan, niezależnie, jak urządzimy otwartą kuchnię i jakich trików do jego zamaskowania użyjemy, i tak będzie widoczny. Dlatego warto nie tylko wyrobić sobie nawyk sprzątania zaraz po gotowaniu, ale również pomyśleć o wyposażeniu kuchni w sprytne schowki, szafki, wieszaki, stojaki i inne rozwiązania ułatwiające utrzymanie porządku w pomieszczeniu. Dzięki temu nie tylko unikniemy braku schludności w kuchni, ale również pozwolimy na skomponowanie jej z salonem, poprzez odpowiednią aranżację.