Artykuł sponsorowany
Regularne czyszczenie grilla zapobiega potencjalnemu zatruciu i przedłuża żywotność sprzętu. Warto systematycznie usuwać nagromadzony osad, pozostały po grillowaniu tłuszcz oraz pyły naniesione przez wiatr. Przeczytaj, co robić, aby zachować urządzenie do grillowania w czystości.
Ze względu na bezpieczeństwo każdy użytkownik grilla powinien zapoznać się z instrukcją obsługi i czyszczenia przed pierwszym użyciem urządzenia. Grill jest przeważnie użytkowany w okresie wiosenno-letnim, dlatego należy zadbać o jego odpowiednie przechowywanie przez pozostałą część roku. Przydatnym elementem wyposażenia każdego miłośnika grillowania jest pokrowiec, który umożliwia ochronę urządzenia przed korozją, nadmiernym nasłonecznieniem czy dużą wilgotnością. Wytrzymałe i wodoodporne pokrycie jest konieczne, aby utrzymać w dobrym stanie sprzęt przechowywany na zewnątrz.
Profesjonalne preparaty do czyszczenia rusztu z zabrudzeń posiadają skład, dzięki któremu nie niszczą emaliowanej nawierzchni ani nie powodują zarysowań. W skutecznym usuwaniu zabrudzeń z powierzchni, takich jak ruszta żeliwne, pomocne są również akcesoria do sprzątania w postaci specjalnej szczotki i skrobaka do grilla. Warto wybierać środki do czyszczenia grilla, które zostały specjalnie opracowane w tym celu i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka.
Przy stosowaniu rozmaitych preparatów należy także pamiętać o podstawowych środkach ostrożności, do których należą: czyszczenie rusztu po zakończeniu grillowania, unikanie kontaktu płynu z oczami i ustami oraz chronienie środków do sprzątania przed dziećmi. Inwestycja w uniwersalny preparat wysokiej jakości umożliwi łatwość dozowania oraz szybkie rozprowadzanie go po danej powierzchni. Wybrane środki do czyszczenia rusztu można zastosować również w domu, aby przywrócić higienę kuchenek gazowych, płyt, pieców czy piekarników.
Wysokiej jakości żeliwny ruszt do grilla może służyć eksploatacji przez wiele lat pod warunkiem, że zadba się o jego higienę i prawidłową konserwację. Ruszta grillowe posiadają solidne łączenia elementów, dzięki czemu podczas pieczenia pozostają bardzo stabilne, co przekłada się na bezpieczeństwo ich użytkowania. Stary, zaschnięty tłuszcz może pod wpływem ogrzewania uwalniać szkodliwe dla zdrowia substancje, które powodują niestrawność, bóle brzucha, a nawet mogą prowadzić do zatrucia.
Wytrzymałe na wysokie temperatury powierzchnie, takie jak płyta żeliwna, należy czyścić po każdym grillowaniu, najlepiej na ciepło i przy użyciu przeznaczonych do tego środków lub stosując mieszankę sody oczyszczonej z cytryną, która sprawdzi się w przypadku trudnych do usunięcia zabrudzeń.
Zdj. główne: Joshua Kantarges/unsplash.com