Mole spożywcze to owady lubiące uprzykrzać życie niejednej pani domu. Kiedy wkradną się do domowej spiżarni sieją spustoszenie. Zobacz, w jaki prosty sposób się ich pozbyć.
Mole spożywcze najczęściej można znaleźć w produktach suchych, takich jak mąka, cukier, kasza lub ryż, ale również bakalie czy makaron. Poszukiwania warto rozpocząć wieczorem, kiedy można zaobserwować największą aktywność owadów. Sygnałem ich bytowania jest charakterystyczna pajęczyna, zauważalna gołym okiem.
Pierwszym i podstawowym zadaniem jest wyrzucenie zainfekowanego pożywienia oraz dokładne umycie półek oraz szafek w kuchni czy spiżarni. W tym celu najlepiej sprawdzi się woda z octem oraz jakimś olejkiem zapachowym, np. lawendowym. Należy pamiętać, że konieczne jest pozbycie się również produktów, w których mogą znajdować się jajeczka i larwy moli.
Obecnie w sklepach dostępnych jest wiele środków, które pomogą Ci rozwiązać problem z niechcianymi owadami. Warto jednak sięgnąć po te mniej inwazyjne i owadobójcze. Najlepiej sprawdzą się tu pułapki w formie lepek nasączonych feromonami, wabiące dojrzałe osobniki.