Marzy Ci się grill ogrodowy dodatkowo wyposażony w wędzarnię? Wszystko jest do zrobienia! Sprawdź, jak to wygląda w praktyce.
Marzy Ci się przygotowywanie własnych wędlin w zaciszu ogrodu? To na pewno doskonała opcja dla tych osób, które lubią wiedzieć, co jedzą. Własne wyroby, pozbawione konserwantów, to gwarancja najlepszej jakości i niesamowitych walorów smakowych. O ile wiele osób decyduje się na zbudowanie grilla, o tyle dodatkowa wędzarnia znacznie komplikuje sprawę. Nie mamy jednak wątpliwości, że warto zorganizować takie miejsce w ogrodzie. Dowiedz się, jak się za to zabrać.
Nie będziemy ukrywać. Budowa grilla murowanego z wędzarnią nie jest prosta. Zacznij od wybrania odpowiedniego miejsca, pamiętając o tym, że potrzebujesz go naprawdę sporo. Jeżeli jesteś posiadaczem dużego ogrodu, to nie będzie to kwestia problematyczna. Kolejną rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że grill murowany z wędzarnią nie może dokuczać Twoim sąsiadom. Uwaga na dym wydobywający się z paleniska! Tym bardziej jest to powodem do dokładnego przemyślenia lokalizacji. Potrzebujesz także utwardzonego podłoża. Z tego powodu wiele osób decyduje się na wylanie betonu. Dzięki temu powstaje specjalny fundament pod palenisko.
W sieci znajdziesz mnóstwo pomysłów na projekt paleniska. Zanim jednak się na coś zdecydujesz, gruntownie przemyśl swoje realne potrzeby. Może ogromnych rozmiarów grillo-wędzarnie kuszą Cię swoim wyglądem, ale niekoniecznie jest to coś, czego potrzebujesz. Mniejszy rozmiar wędzarni nie powinien być uciążliwy. Jeżeli okaże się nieco za mała, wyroby będziesz przygotowywać turami.
Przed takim dylematem staje wielu inwestorów. Budowa grilla murowanego z wędzarnią nie jest prosta, ale też niekoniecznie bardzo skomplikowana. Co więc robić – budować ją samodzielnie, czy jednak zatrudnić do tego zadania profesjonalistów? Na to pytanie nie odpowiemy, ponieważ jest to uzależnione od Twoich możliwości oraz zdolności. Niektórzy po prostu mają mało czasu i dlatego nie chcą podejmować się takich zadań.
Jeżeli decydujesz się na samodzielną budowę wędzarni z grillem, najważniejszą kwestią będzie palenisko o podobnych wymiarach, co komora do wędzenia. Tę z kolei należy zbudować tak, aby wywieszone w niej produkty mogły się znaleźć w odpowiedniej temperaturze. Zadbaj także o szyber, dzięki któremu będziesz kontrolować przepływ dymu. Wróćmy jednak do paleniska. Jego konstrukcja musi być na tyle duża, aby żar nie kumulował ciepła na ściankach. Zamiast tego ma oddawać je do kanału dymnego i komory wędzarniczej.
Długość kanału dymnego powinna być dopasowana do preferowanego rodzaju wędzenia. Długi sprawdzi się przy mniej popularnym zimnym wędzeniu, krótki – przy wędzeniu na gorąco. Preferowane wymiary kanału dymnego to od 1 do 1,5 metra. Jeżeli natomiast chodzi o komorę wędzarniczą, to jej wymiar uzależniony jest od tego, jak wiele produktów ma się do niej zmieścić. Pamiętaj o tym, aby drzwi do komory były szczelne. No i oczywiście estetyczne.
Zdj. główne: Danny Gallegos/unsplash.com