Wraz z pierwszymi słonecznymi dniami wiosny większość z nas wyciąga swoje przenośne grille z zakamarków piwnic i innych schowków i planuje przepyszną ucztę na świeżym powietrzu. Jednak niekiedy okazuje się, że używany w zeszłym sezonie grill nie nadaje się już do niczego. 

W takiej sytuacji, zamiast kupować nowy, być może o wiele lepszym wyjściem będzie wybudowanie go w swoim ogrodzie na stałe? Rozwiązanie to ma wiele zalet, a sama budowa murowanego grilla nie jest wcale skomplikowana. 

Zalety grilla murowanego 

Posiadanie murowanego, stacjonarnego grilla w swoim ogrodzie ma wiele zalet. Przede wszystkim pozwala raz a porządnie zaaranżować część wypoczynkową na posesji, bez konieczności zmiany miejsca w każdym sezonie. Ponadto dobrze wykonany grill staje się także ozdobą i tworzy klimat wokół domu. Kolejną kwestią jest to, że przygotowanie na nim potraw trwa o wiele krócej, nie trzeba go rozkładać za każdym razem, ani osłaniać od wiatru, gdyż jego konstrukcja robi to za użytkowników. 

mężczyzna przy grillu
Photo by freepik from Freepik.com

Jak wybrać miejsce na grill murowany? 

Przed rozpoczęciem budowy murowanego grilla należy przede wszystkim wybrać miejsce, w którym ma on stanąć. Dla jednych najlepszą lokalizacją będzie ta w pobliżu tarasu, gdzie wszystkie potrzebne przedmioty znajdujące się w domu będą pod ręką. Natomiast dla drugich ważniejsza będzie piknikowa sceneria w otoczeniu drzew i krzewów. Bez względu na to, należy jednak pamiętać, aby usadowić grill w miejscu spokojnym i cichym, tak aby nie zaburzał on na przykład codziennych aktywności w ogrodzie, w momencie kiedy nie będzie użytkowany. Wybierając takie miejsce, należy także pamiętać, że w przyszłości dobrze będzie zadbać o umieszczenie w jego okolicy stołu i krzesła czy ławki pozwalających na spożywanie przygotowanych posiłków. 

Własny grill murowany w 5 krokach 

Własnoręczna budowa grilla nie należy wbrew pozorom do trudnych zadań. Należy jedynie zachować odpowiednią kolejność wykonywania prac oraz staranność. Cały ten proces można natomiast zamknąć w 5 prostych krokach. Przed przystąpieniem do wykonania grilla należy także zadbać o materiały. W przypadku modeli murowanych niezbędne będą więc takie elementy jak: 

  • cegła klinkierowa, 
  • cement, 
  • metalowe płaskowniki, 
  • docięta na odpowiedni wymiar blacha,
  • ruszt, 
  • poziomica,
  • paca murarska. 

Krok pierwszy – wyznaczenie wymiarów grilla i przygotowanie płyty fundamentowej 

Na podstawie wybranych wymiarów należy za pomocą palików wbitych w ziemię oraz rozciągniętych między nimi sznurków wyznaczyć powierzchnię grilla. Następnie na tak wyznaczonym obszarze trzeba wykonać wykop pod fundament. Kiedy jest on gotowy, jego dno należy wypełnić warstwą żwiru oraz ubić ją, zachowując przy tym poziom. Na tak przygotowaną powierzchnię wylewamy beton i pozostawiamy go do związania na około 2 tygodnie. 

>> Zobacz też: Rodzaje wędzarni ogrodowych – jaką wędzarnię zbudować?

Krok drugi – ułożenie zarysu grilla oraz pierwszych warstw cegieł 

Na tak przygotowanej wylewce betonowej układamy najpierw „na sucho” zarys podstawy grilla, aby odpowiednio dociąć pod niego cegły. A następnie po przygotowaniu gotowej zaprawy do murowania klinkieru układamy ponownie podstawę, umieszczając między cegłami elementy dystansowe, które pozwolą zachować równą spoinę. 

Krok trzeci – murowanie grilla oraz obmurowanie paleniska

Następnym krokiem jest ułożenie kolejnych warstw cegieł przy jednoczesnym każdorazowym sprawdzeniu ich poziomu przy każdej z warstw. Prace te należy zakończyć po uzyskaniu pożądanej wysokości grilla. Następnie należy wykonać obmurówkę paleniska, układając na wierzchniej warstwie konstrukcji cegły dłuższymi bokami do środka grilla, na zamontowanych wcześniej płaskownikach pełniących funkcję zbrojenia. 

Krok czwarty – ułożenie prowadnic na ruszt i paleniska

Po tym etapie pora na montaż płaskowników, które będą służyły jako prowadnice dla rusztu. Należy je osadzić na odpowiedniej głębokości, tak aby pełniły swoją funkcję bez problemu. Z kolei tam, gdzie przewidziane jest palenisko, wkładamy blachę. 

Krok piąty – wsunięcie rusztu 

Ostatnim krokiem jest umocowanie przygotowanego wcześniej na wymiar rusztu i gotowe. 

Tak przygotowany grill przed jego pierwszym użyciem powinnam jeszcze schnąć przez około 2 tygodnie.

Tagi: , ,
Prywatnie uwielbia tworzyć coś z niczego i dlatego też DIY to jej konik. Zawodowo zajmuje się copywritingiem od kilku lat, udowadniając, że w tematyce zagadnień technicznych także kobieta może czuć się jak ryba w wodzie. Uwielbia proste i minimalistyczne wnętrza, bez zbędnych elementów oraz włoską kuchnię.

Powiązane wpisy

0 Komentarzy

Napisz komentarz