Mała przestrzeń to wielki potencjał. Nawet niewielką kuchnię można urządzić w funkcjonalny i ciekawy sposób. Przedstawiamy kilka koncepcji, które warto wziąć pod uwagę podczas aranżacji.

Mała kuchnia – jak urządzić?

Niewątpliwie kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń, szczególnie dla miłośników gotowania potrafiących spędzać godziny, testując nowe przepisy. Funkcjonalna i przemyślnie urządzona kuchnia to podstawa, nawet w niewielkim mieszkaniu czy kawalerce.

W wypadku niewielkich metrażowo powierzchni ergonomia zyskuje na znaczeniu. W końcu najważniejsza jest wygoda oraz możliwość wykonywania określonych czynności w szybkim czasie. W końcu przygotowywanie ulubionych posiłków, mycie, obieranie, krojenie produktów i późniejsze gotowanie, a w końcowej fazie zmywanie powinno przebiegać jak najsprawniej. Odpowiednie urządzenie kuchni pozwoli nam na odczuwanie przyjemności, a nie traktowanie gotowania czy zmywania jako jedynie przykrego obowiązku. 

Liczby mają znaczenie, szczególnie w kwestii prawidłowej ergonomii kuchni. Odpowiednie rozmieszczenie może skrócić przygotowywanie posiłków o 60%, a czas poświęcony na samo gotowanie nawet do 28% – oszczędność w każdym calu. Dlatego przy urządzaniu funkcjonalnej kuchni, zwłaszcza małej,  ogromne znaczenie mają: odpowiedni układ mebli kuchennych, wysokość blatów, głębokość szafek czy zlewu. Co więcej, kuchnia ergonomiczna dobrze, aby była podzielona na strefy i oświetlona w prawidłowy sposób.

Strefy w przestrzeni kuchni + trójkąt roboczy

Dobrym rozwiązaniem w kwestii urządzenia kuchni pod kątem funkcjonalności jest metoda podziału pomieszczenia na strefy. W zakresie dzielenia przestrzeni można wyszczególnić następujące strefy:

  • zapasów (lodówka i produkty),
  • przechowywania (naczynia, szklanki, sztućce),
  • zmywania (zlew, zmywarka, kosz na śmieci),
  • przygotowywania (blat roboczy, deski, miski, mikser, przyprawy),
  • gotowania (kuchnia, piekarnik, mikrofalówka, garnki.

Eksperci podkreślają, że powyższe strefy należy zastosować w powyższej kolejności i zgodnie z ruchem wskazówek zegara – uwaga, dla osób leworęcznych odwrotnie! 

Poza zastosowaniem podziału na strefy, warto wziąć pod uwagę jeszcze zasadę trójkąta roboczego. To rozstawienie w kuchni trzech najważniejszych sprzętów – lodówki, kuchenki i zlewozmywaka. Podczas urządzania kuchni, kierując się zasadą trójkąta roboczego, należy pamiętać, by znalazły się one jak najbliżej siebie, w rozstawieniu przypominającym trójkąt. Optymalne odstępy między nimi powinny wynosić:

  • lodówka i zlewozmywak: 120–210 cm,
  • zlewozmywak i kuchenka: 120–210 cm (min. 90 cm w małych kuchniach)
  • lodówka i kuchenka: 120–270 cm.

Dzięki zastosowaniu podziału na strefy oraz zasady trójkąta roboczego na pewno nie odczujemy dyskomfortu podczas korzystania z kuchni.

Zasady ergonomii w urządzaniu kuchni

Jak wiadomo, wszystkie drogi prowadzą do… lodówki, dlatego powinna ona stać przy drzwiach wejściowych wraz z szafką do przechowywania żywności; w końcu przygotowywanie potraw zaczynamy właśnie od wyjęcia z niej potrzebnych do gotowania produktów. Tuż obok lodówki przyda się umieścić miejsce do wykładania zakupów oraz blat, niezbędny do krojenia, obierania itd. W niedalekiej odległości od blatu powinien znajdować się zlewozmywak, w którym możemy umyć i wypłukać potrzebne produkty. Tradycyjnie pod zlewem powinien znajdować się kosz na śmieci.

Z drugiej strony zlewozmywaka przydatny będzie blat do przygotowywania potraw. Z racji tego, iż jest to główne miejsce pracy, blat ten nie powinien być krótszy niż 80 cm. Co ciekawe, jeśli w planie kuchni chcemy umieścić ciąg szafek na górze – to nad tą wskazaną częścią blatu wygodnym rozwiązaniem byłoby umieścić przyprawy. 

>> Zobacz też: Jak wyczyścić piekarnik?

Teraz czas na kuchenkę lub piecyk, nad którymi powinien znajdować się okap, dzięki któremu zapachy nie będą przenikać do reszty mieszkania. Całość ciągu przeznaczonego na czynności robocze powinna zostać zakończona stoliczkiem lub kawałkiem blatu, który w ostateczności posłuży do stawiania gotowych już dań, a także do gromadzenia brudnych naczyń. Zastosowanie takiego rozwiązania na pewno pozwoli na funkcjonalność, a przede wszystkim komfort użytkowania nawet niewielkiej powierzchniowo kuchni. 

Tagi: , ,
Anna Jakubczak
Dziennikarka, copywriterka, pisarka, dla której słowo jest jak szeroki horyzont znaczeń i inspiracji. Uwielbia przy aromatycznej kawie i dobrej muzyce płynąć po akapitach, nie tylko zredagowanych artykułów. Miłośniczka natury, dlatego najlepiej pracuje w ogrodzie lub na parkowym trawniku, zabierając ulubione przekąski i kocyk w słoneczny dzień.

Powiązane wpisy

0 Komentarzy

Napisz komentarz